התחדשות עירונית המוכרת לכולנו בימים אלה, שנקראת גם פיתוח עירוני בארצות הברית היא תוכנית של חידוש קרקעות המשמשת לעתים קרובות לטיפול בריקבון עירוני בערים. התחדשות עירונית כרוכה בפינוי של אזורים מושחתים בערים הפנימיות כדי לפנות שכונות עוני וליצור הזדמנויות לדיור ברמה גבוהה יותר, עסקים ופיתוחים אחרים.
המטרה של תהליך ההתחדשות העירונית בהיבט היסטורי
התחדשות עירונית או בשמה הישן פיתוח עירוני, היה מעין תהליך שבו נכסים בבעלות פרטית בתוך אזור התחדשות ייעודי, נרכשים או נלקחים על ידי גורם כלכלי חזק או על ידי רשות שיפוצים עירונית, נהרסים ולאחר מכן מועברים מחדש ליזמים נבחרים שמקדישים אותם לשימושים אחרים.
המטרה עיקרית של התחדשות עירונית היא החזרת כדאיות כלכלית לאזור נתון על ידי משיכת השקעות פרטיות וציבוריות חיצוניות ועל ידי עידוד להקמת עסקים רווחיים כנגד ההישרדות שהיתה רווחת באותו אזור.
מטרה זו תמיד היתה שנויה במחלוקת בגלל השימוש התכוף שלו בפינוי שכונות עוני.
פיתוח עירוני במאה ה-19
ניסיונות התחדשות מודרניים החלו בסוף המאה ה-19 במדינות מפותחות, וחוו שלב אינטנסיבי בסוף שנות ה-40 תחת הכותרת של שיקום. לתהליך הייתה השפעה רבה על נופים עירוניים רבים ומילא תפקיד חשוב בהיסטוריה ובדמוגרפיה של ערים ברחבי העולם.
התפיסה של התחדשות עירונית כשיטה לרפורמה חברתית הופיעה באנגליה כתגובה לתנאים ההולכים ודחוסים ולא סניטריים של העניים העירוניים בערים המתועשות במהירות של המאה ה-19.
האג'נדה שהופיעה הייתה דוקטרינה פרוגרסיבית שהניחה שתנאי דיור טובים יותר ישפרו את תושביה מבחינה מוסרית וכלכלית.
עד אז מקובל היה סגנון אחר של רפורמה, שנכפה על ידי המדינה מטעמי אסתטיקה ויעילות, סגנון שהחל כבר ב- 1853, עם גיוס הברון האוסמן על ידי נפוליאון השלישי לפיתוח מחדש של פריז.
התפתחות עירונית בעת החדשה
בסוף המאה ה-20 ועכשיו במאה ה-21, הנוהג של התחדשות עירונית מתלבש כהתחדשות עירונית שחותרת אחר אחת או יותר משלוש מטרות:
התחדשות כלכלית
התחדשות חברתית/תרבותית
התחדשות סביבתית
ערים רבות קושרות את ההתחדשות רובע העסקים המרכזי עם שכונות מגורים לתוכניות קודמות להתחדשות עירונית
הפיתוח מחדש של קרקע עירונית קיבל רוח גבית מאנשי תרבות ומובילי דעה, אשר מפתחים ומנהלים חוויות המשתרעות על פני מקצועות מסורתיים ומדיה אמנותית, בעוד יזמים בעלי אג'נדה תרבותית מתווכות בין המשתמשים במרחבים העירוניים, רשויות השלטון המקומי ובעלי קרקעות עירוניות פנויות.
התחדשות עירונית יתרונות וחסרונות
היתרונות של פיתוח והתחדשות עירונית – מטרות ויעדים
כיום, המטרה של התחדשות עירונית התפתחה למדיניות המבוססת פחות על הרס ויותר על שיפוץ והשקעה, והיא חלק בלתי נפרד מרשויות מקומיות רבות, לרוב בשילוב עורכי דין שמתמחים בנדל"ן יחד עם תמריצים לעסקים קטנים ולעסקים גדולים.
מטרותיו של התהליך הן:
התמודדות עם חסמים לצמיחה כלכלית
הפחתת רמת האבטלה
הגברת רמת האטרקטיביות הן לתושבים המקומיים והן למשקיעים
הגברת שביעות הרצון של התושבים במקום בו הם גרים
יצירת הזדמנויות לקהילות מוחלשות
מימוש פוטנציאל של אזורים מוחלשים
תהליך ההתחדשות העירונית מתבצע לעתים קרובות באזורים כפריים, המכונה התחדשות כפר, אם כי ייתכן שהוא לא בדיוק אותו הדבר בפועל
חסרונות אפשריים לתהליך החידוש העירוני
לצד יתרונותיה הרבים של התחדשות העירונית, לאורך ההיסטוריה קמו לה גם מתנגדים והיתה שנויה במחלוקת.
עבור תומכי התכנית היא נתפסת כמנוע כלכלי עוצמתי אשר ביכולתו להביא שינוי מבורך לשכונות רבות.
ואילו על ידי המבקרים כמנגנון שליטה.
המחלוקת כרוכה לעתים קרובות בשימוש בשטח בעל ייחוד מסוים, הריסת מבנים היסטוריים ועקירה ישירה שעשויה להביא לפינוי שכונות עוני ללא יכולת להתנגד.
כמו כן, עיצובים חדשניים עלולים להוביל להרס של שכונות פונקציונליות וליצירת שכונות חדשות שפחות רצויות.
התפשטות עירונית
במקרים מסוימים, התחדשות עירונית עלולה לגרום להתפשטות עירונית כאשר תשתית העיר מתחילה לכלול כבישים מהירים. כאשר אזורים מסויימים מפונים על מנת לבנות כבישים מהירים, המביאים זיהום ותנועת כלי רכב כבדים לשכונות הסובבות, או מוחלפים בדפוסי פיתוח חדשים ניסיוניים שמתגלים כבלתי רצויים או אינם ברי קיימא כלכלית.